W okresie letnim kawiarnie, restauracje i bary poszerzają swoją ofertę o słodkie lubiane przez dzieci i ich rodziców produkty. Najczęściej w tym czasie poszukiwane są przez klientów lody. Ciekawa oferta pozwoli przyciągnąć ich uwagę i pokonać konkurencję. Nierzadko najlepszą opcją jest postawić na naturalne produkty. Lody bio do gastronomi dają szansę na poprawne zatroszczenie się o potrzeby konsumentów. Do ich produkcji używa się dobrych, wysokogatunkowych składników, na przykład jest to: śmietanka, mleko wysokotłuszczowe, owoce, bakalie. Używa się dużej ilości dodatków, dzięki temu można liczyć na różnorodność smakową. W ofercie są nie tylko lody śmietankowe czy czekoladowe, występują tam też mniej znane smaki, jak te zrobione z mango, ananasa, słonego karmelu.
Różnorodność smakowa lodów bio
Takie produkty rozprowadzane są do gastronomii w takim stanie, który sprzyja wieloletniemu użytkowaniu. Lody bio do gastronomi należy przechowywać w niskich temperaturach, wówczas okażą się na dłużej przydatne. Najczęściej dokupuje się do nich wafelek, tworzy to idealną przestrzeń do umieszczania tam kulek lodowych. Inną opcją w restauracjach może być sprzedawanie takich lodów na półmiskach czy talerzykach w restauracjach. Każdy ze sprzedawanych smaków cechuje się taką samą wysoką jakością. Jest to głównie zasługa ekologicznych składników, które umieszcza się w środku produktu. Nie stosuje się też dodatkowych komponentów, które często psują smak i aromat, na przykład sztuczne barwniki i konserwanty. Lody zachowują świeżość dzięki prawidłowemu przechowywaniu i ich ręcznemu wyrabianiu przez specjalistów.